Helena är inspärrad. Hon har gått över gränsen, men vad är det hon har gjort? En gång i veckan får Helena träffa en psykolog och i samtalen med honom rullas sanningen upp bit för bit. Under flera år hade hon ett förhållande med en man som gav henne mod att leva, trots de mörka hemligheter hon bar på. Men hon var alltid "den andra kvinnan" och till sist rasade Helenas sköra värld samman.

Vi får möta Helena i skärvor: samtalen med psykologen varvas med återblickar till barndomen och Helenas inre samtal med sitt livs kärlek. Berättelsen är full av nerv och spänningen stiger med insikten om vem Helena egentligen är.

Svedd är en psykologisk spänningsroman som insiktsfullt skildrar en trasig människas desperata försök att skapa ett liv värt att leva.

Recensioner

"The author truly brings the pain this character experienced to life when she tells her story./.../This is definitely a novel that should be read by people who enjoy intense psychological stories. It is not a light read.
- Reader Views

"A psychological thriller in the style of Gone Girl, the main conflict unfolding delicately and masterfully over the course of the novel./.../Both brisk and brutally raw, Seared is highly recommended for fans of thrillers and family dramas."
- Red City Review

"Sandra Gustafssons språk är på en högre nivå än de flesta andra i genren. Det är poetiskt och precist, utan tillstymmelse till klyschor eller utslitna metaforer. Samtidigt är det, vid behov, rått och obarmhärtigt.
Svedd är en imponerande debut och en av de romaner som stannar kvar. Alla frågor får inte svar, alla lager blottläggs inte. Kanske är det därför den fortsätter skava även sedan den hamnat i bokhyllan."

- Annika Bengtsson, Hallandsposten

"Hon tycks ha den bakgrund som gjort att hon kunnat skriva en så spännande och välformulerad bok som Svedd./.../På ett nästan ”för enkelt” språk skildrar Gustafsson ett människoöde som kan få en gråsten att fälla tårar. Det är skickligt gjort att hela tiden lyckas hålla spänningen vid liv."

- Åsa Pettersson, DAST Magazine

"Sandra Gustafsson skriver mycket bra, jag kommer så nära Helena att det skrämmer mig. Jag känner hennes utsatthet in på skinnet och in i märgen. Författaren använder rytmen i ord som ett verktyg för att säga något inte bara i ord utan med känslor."

- Kulturbloggen

"Sandra Gustafsson förmår sätta fingret såväl på förbrännande utsatthet som på moderna relationsvillkor [...] Rensat från konstruktioner arbetar sig Gustafssons språk genom det mest ohyggliga och fram träder en skapelseberättelse av det mindre ljusa slaget."

- Per Planhammar, Göteborgs-Posten

"Sandra Gustafssons debutroman Svedd (Bra Böcker) är en riktig bladvändare samtidigt som det är en plåga att ta del av Helenas destruktiva beteenden och hemska upple- velser. När sista sidan är läst är jag helt slut."

- Cathrine Beijer Leva PS!

"Gustafsson har verkligen lyckats skriva en skrämmande och berörande text som kommer innanför kläderna på en."

- Jonas Lindman, Tidningen Kulturen

"Har just läst ut 'Svedd' av Sandra Gustafsson - fin, bra och trasig. Läs när julen blir alltför sockersöt." Magnus Zaar

"A really good story."
- Yvonne, Goodreads

"Det här är en riktigt bra bok." Enbokcirkelföralla om Svedd.

"Barnet Helena har stannat kvar i mitt sinne och i mina tankar. Den vuxna Helena är helt klart sjuk-mycket sjuk... och sorgen över vad barndomen och alla svek gjort med henne bränner när jag lägger ifrån mig boken frampå småtimmarna - utläst." Kaela om Svedd

"Det är verkligen inte en bok som lämnar en oberörd. Det kan jag lova. Dessutom är den väldigt spännande!" Boktokig om Svedd

"Jag har läst Sandra Gustafssons bok ”Svedd”. Eller tagit mig igenom den, rättare sagt. Inte för att den var något annat än för att berättelsen var smärtsam. Så jobbig ibland i vissa avsnitt att jag vrider mig av olust i den solsäng där jag ligger. Sandra har skrivit en berättelse på ett sådant sätt att den går rakt in. Som ett knytnävsslag i slowmotion skruvar boken in sig i mellangärdet och jag vrider mig lite till. För skildringen är så nära och det är omöjligt att värja sig. Sandra tar mig i handen och drar mig med och in i historien hon vill berätta. Hon gestaltar Helena och David med precis så lagom mycket jag behöver för att veta att jag känner dem. Känner med dem. Sandra lindar en förtvivlad värld runt omkring en i botten olycklig Helena som jag vill ta intill mig, hålla om och säga att allt blir bra. Snart blir allt bra. Och jag borde förstått, när jag tänker på författaren som jag lärt känna sedan några år tillbaka, att historien inte förskönas eller blir mindre ärlig mot slutet. Sandra ser livet i vitögat. Självklart och ärligt. Med den omaskerade ärligheten tecknar hon en historia som sent ska lämna mig. Och som alltid när jag läst en bok som tränger sig på och in och under min egen värld, min egen verklighet, ägnar jag flera dagar åt att gå tillbaka till handlingen och undra om livet verkligen, på riktigt, kan vara så brutalt." Christina Stielli

“Jag grät klart den på tunnelbanan hem idag. Och har läst den varje ledig stund. För den är en streckis, Sandras hemska, tragiska och underbara bok. Den kryper under huden på mig och ibland måste jag pausa för att det blir för obehagligt. Men läs den för böfvelen!” Linda K. om Svedd.

“Sandra lyckas balansera en svår balansgång mellan eggande, lockande och tillåtet, till det otillåtna och obehagliga. Boken är spännande, utan att vara en deckare, eller thriller, vilket jag tacksamt tar emot då jag är trött på de kategorierna nu. Men i den här boken stiger spänningen och kryper innanför skinnet på ett obehagligt vis. Jag tycker också att Sandra lyckas plocka fram tabubelagda tankar och känslor. Sådana man ibland kanske inte ens erkänner för sig själv att man bär på… Jag rekommenderar verkligen läsning av boken Svedd! Den är inte bara läsvärd, utan gav mig också en tankeställare att fundera vidare på. Var går gränsen mellan att vara ett offer för sin situation eller att gå över gränsen och betraktas som “en galning”? Tonårsmorsa

“Jag tyckte att boken var mycket, mycket bra. Den var väldigt spännande och mycket gripande. Utlämnande och ibland otäck. Den berörde verkligen, och är en som bok som jag kommer att minnas. ” Bim om Svedd.

“Svedd skakar om läsaren. Den berör och chockar. Kan inte riktigt bestämma om jag gillar boken eller inte. Texten smärtar och jag vet inte om den nästan smärtar för mycket för mig.” Barnboksbloggen

 

Läs ett utdrag ur Svedd här.

svedd.jpg
 

Förlag:

Bra Böcker Förlag 2010, 2011, inbunden och pocket

Hoi Förlag 2014, e-bok

Engelsk utgåva 2015, e-bok, storpocket

Hoi Förlag 2016, pocket

Hoi Audio 2016, ljudbok

Beställ/streama här:

itunes

adlibris

bokus

Hoi Shop

Elgiganten

bokon

dito

e2go

storytel

Amazon (engelska)

adlibris (engelska utgåva)

kobo (engelsk utgåva)

barnes & noble (engelsk utgåva)

Bokus (engelska)

Fler böcker:

Gå om intet

Maskrosungen 

Hudlös